zondag 15 maart 2015

Het antisemitisme van Joop

Een van de meest nare aspecten van Joop.nl is het virulente antisemitisme van opiniemakers en de meeste reageerders. Bijna elke dag wordt er weer een nieuw rabiaat anti-Israel-artikel gepubliceerd waarin op hysterische wijze alarmisme van de bedenkelijkste soort wordt beoefend met als eeuwige boodschap: ‘er moet nu direct worden opgetreden tegen het door en door misdadige Israel en dat kan geen dag meer wachten!’. Weliswaar martelt en doodt iemand als Assad honderden onschuldigen per dag, maar eerst moet Israel worden aangepakt want de “uitroeiingspolitiek” van Israel zou niet onder doen voor wat de nazi’s deden en reageerder nadia benjida weet er nog aan toe te voegen dat “De handelwijze van de zionisten is nog erger dan die van IS” (http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30984_druk_op_israel_nodig_ongeacht_uitslag/)!
 
Timmermans zei vandaag in Buitenhof terecht dat het nieuwe antisemitisme zich verstopt achter antizionisme en in feite precies hetzelfde als het oude antisemitisme is. En ook in de antizionistische retoriek op Joop.nl kan men het antisemitisme erachter proeven. Zo schrijft opiniemaker Aldershoff vandaag op Joop.nl dat Likoed onder meer wacht “tot President Obama is opgevolgd door een pro-Israëlische president die Israël niet durft te bekritiseren en het vrij spel laat” (http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/31231_wat_de_uitslag_van_de_israelische_verkiezingen_ook_zal_zijn_eu_maatregelen_blijven_nodig/). Maar waarom zou een Amerikaanse president bang zijn voor Israel? Reageerder Peter Heerens weet het antwoord: “Europa kampt nog steeds met een schuldgevoel en de Amerikaanse politiek is te afhankelijk van Joodse donaties.”. Is er dan toch een wereldwijd Joods complot waarbij de Joden als de bezitters/rovers van het grootkapitaal overal achter de schermen aan de touwtjes trekken en mondiaal alle democratische politiek corrumperen?

De schrijver Howard Jacobson zei er in DWDD (in een gesprek met Adriaan van Dis: http://www.npo.nl/de-wereld-draait-door/05-03-2015/VARA_101372592) wijze dingen over. Ten eerste: het feit dat er nu zo openlijk antisemitisme wordt geuit is angstaanjagend in het licht van het feit dat de Holocaust nog maar zo’n 70 jaar geleden is gestopt waarbij er zelfs nog Holocaust-overlevenden in leven zijn. Je zou verwachten dat zelfs een antisemiet zich dan toch nog even bedaard zou houden totdat de Holocaust echt geschiedenis zou zijn. Ten tweede: de antisemieten praten altijd over de Holocaust als een soort school voor Joden. Immers, juist omdat Joden de Holocaust hebben meegemaakt zou het onbegrijpelijk zijn dat Israel zich zo beestachtig gedraagt (‘hebben de Joden dan niets geleerd?’). En dit impliceert ook dat de Holocaust voor de Joden een verdiende les was: het ‘monsterras‘ dat Israel schept is een rechtvaardiging achteraf voor de Holocaust.

NB. Een meer filosofische analyse zal ik binnenkort publiceren.

1 opmerking:

 1. Deze discussie is in extremo gecontamineerd. Vanuit meerdere partijen, aan beide kanten. Aan beide kanten, met leugens en propaganda. En in een zeldzaam geval met wat waarheid.

  Volgens mij:

  -Antisemitisme is gewoon een vorm van racisme, op zich niets (te veroordelen) bijzonders.

  -antizionisme is geen antisemitisme

  --zolang men logische argumenten en feiten blijft gebruiken...

  Er bestaat een een ´elite´ van bankiers, olicharchen, likudniks, de 0.0001 %, waarvan een groot deel joods. Volgens mij gewoon op historische gronden.

  Dit zijn psychopaten, hebben geen enkele positieve bijdrage te leveren, maar hebben ook weinig tot niets gemeen met de normale joden.

  Heeft antisemitisme in de 21e eeuw nog wel relevantie? In onze vrij kleur gemixte samenleving zijn joden niet meer of minder dan ´ook nog wat blanken´?.

  Als multiculturalist, die valt op donkere vrouwen, kan ik niet eens joden van blanken onderscheiden, tenzij ze een religieus symbool dragen. En ik heb niet veel met monotheïstische uitingen...

  BeantwoordenVerwijderen